Directeur Serebrennikov werd erkend als het hoofd van een criminele groep

Vandaag in Moskou, het vonnis van directeur Kirill Serebrennikov en producenten van “Seventh Studio” Yuri Itin en Alexei Malobrodsky – ze worden beschuldigd van fraude en diefstal van 130 miljoen roebel van het ministerie van Cultuur. Het vonnis is volledig voorgelezen.

De rechter vond Serebrennikov de leider van een criminele groep die snuifbaar geld had. Volgens haar heeft de groep de rollen duidelijk verdeeld. Voormalig ambtenaar van het Russische ministerie van Cultuur Sophia Apfelbaum was ook in het beklaagdenbankje. Volgens de rechtbank was ze niet op de hoogte van de criminele intentie en ‘werd ze misleid door Serebrennikov’.

Volgens onderzoekers ontwikkelde Serebrennikov in 2011 een project om hedendaagse kunst “Platforma” te ontwikkelen, waarvoor van 2011 tot 2014 van het ministerie van Cultuur van de Russische Federatie meer dan 214 miljoen roebel werd ontvangen. Een non-profit organisatie, Seventh Studio, werd opgericht om het project uit te voeren. De medewerkers hebben volgens de aanklager bewust de kosten van het eigenlijke werk opgedreven en valse gegevens in de rapporten verstrekt. Zo was het mogelijk om meer dan 130 miljoen roebel te stelen (later vroeg het ministerie van Cultuur om het herstel van 129 miljoen).

Het Openbaar Ministerie eiste echte gevangenisstraffen voor alle deelnemers: zes jaar voor Kirill Serebrennikov, vijf jaar voor Alexei Malobrodsky en vier jaar voor Yuri Itin en Sophia Apfelbaum. Geen van hen pleitte schuldig. Duizenden culturele figuren in het hele land, waaronder Chulpan Khamatova, Konstantin Khabensky, Fedor Bondarchuk en anderen, spraken ter ondersteuning van Serebrennikov en de Zevende Studio. Een steungroep verzameld buiten het gerechtsgebouw, piketten ter verdediging van Serebrennikov worden gehouden in verschillende steden van het land.

De lezing van het vonnis zal na een korte pauze worden voortgezet. We houden je op de hoogte van de beslissing van je rechtbank.

Geef een reactie